jappenkamp

Overlevende Jappenkamp vertelt zijn aangrijpende verhaal bij het Junior College

door

Hij werd geboren in 1939 in Blangkejeren Indonesië en overleefde met zijn moeder en zus het Jappenkamp. Na een laatste blik op zijn vader door het prikkeldraad heeft hij hem nooit meer mogen zien, hij overleed als krijgsgevangene tijdens het werk aan de Birma spoorlijn. Dit aangrijpende verhaal vertelde “Opa Adje” (Ad den Haan) vrijdagochtend tijdens de geschiedenisles van meneer Boekestein bij het Junior College.

jappenkamp

De bijna tachtigjarige marinier Ad den Haan heeft zijn leven lang met de trauma’s die hij als kind in het Jappenkamp opliep moeten vechten. Hij zat van zijn derde tot zijn zesde jaar in het kamp en moest dan ook vaak op zijn zusje passen. De vrouwen moesten immers van de Jap buiten het kamp werken. Honger, uitbuiting, angst en vernedering zijn de woorden die uit zijn verhaal blijven hangen.

De scholieren luisterden doodstil naar zijn verhaal, dat niet alleen indrukwekkend maar zeker ook inspirerend was. Met sprekende voorbeelden als oude foto’s, handgeschreven brieven van zijn moeder en geld uit die tijd kreeg het verhaal een mooie ondersteuning.

Toen Opa Adje aan het einde het verhaal vertelde dat hij, zijn moeder en zusje na alle honger een hele boterham kregen en zijn moeder haar broodje ook nog met haar kinderen deelde werd hij even overmand door emotie. En niet alleen hij, verschillende leerlingen in de klas lieten ook een traantje. Mooi om te zien dat de groep scholieren de ruimte voor ieders emotie liet en ze elkaar zelfs konden troosten.

Den Haan eindigde het lesuur met te vertellen dat hij ondanks alles een prachtig leven heeft gehad waar hij dankbaar voor is, zijn boodschap: “Verlies nooit de hoop en heb respect voor elkaar!”

jappenkamp